English (United States)   Nederlands (Nederland)

Kristian werd geboren op 12 september 1991. Ondanks dat hij groot werd op de boerderij had hij aanvankelijk niet direct interesse voor de paarden. Alle dingen eromheen vond hij geweldig, zoals spelen in de bossen en meegaan op de tractor. Kristian probeerde vele sporten uit, maar uiteindelijk koos hij toch voor het paardrijden. Hij begon op de leerpony Elwyna en kon met haar eerder springen dan lichtrijden. Daarna nam hij Den Deel's Socrates over van Fieke. Met "Socci" reed hij zijn laatste dressuurproef ooit. Kristian vond de jurysport van de dressuur niet eerlijk en stortte zich volledig op het springen. Hij had zowel nationaal als internationaal succes. Toen Kristian met de pony Kantjes Go Go Girl beste Nederlander werd tijdens de internationale wedstrijd in Wierden was hij om: "ik wil springruiter worden!"

 

Zijn eerste leerpaard was Giralda (overgrootmoeder van Zjohn G). Tijdens zijn juniorentijd kreeg Kristian de beschikking over KWPN-hengst HBC Regilio. Die periode is een mooie doorbraak geweest in zijn carrière. Kristian en Regilio wonnen in 2008 zilver op het NK voor junioren in Hoofddorp. In datzelfde jaar mochten ze als vijfde combinatie mee naar het EK in Praag. Ondanks dat ze niet in het team zaten, presteerden ze als beste Nederlander in de landenwedstrijd.

 

Daarna kreeg Kristian steeds meer paarden te rijden, waaronder Relinda, de KWPN-hengst Whitesnake en Vona. Ondertussen staat de stal vol met zowel talentvolle jonge springpaarden als paarden waarmee Kristian op niveau kan meedraaien. In 2009 reed Kristian voor het eerst op het WK in Lanaken met Z-Canta VM, in 2010 reed hij er met Alady Liberty VM en Zjohn G en in 2011 met Baronesse Minka VM, Bibi Sijgje HS en Zjohn G. In 2012 reed Kristian in Lanaken met Cidane, Cupido V en Charmeur HS en werd hij Limburgs kampioen in de klasse ZZ met Zoriana. 2013 was een succevol jaar met de KWPN hengst Cidane. Kristian won met Cidane de KNHS/GMB hengstencompetitie M springen en ze behaalden brons op het WK in Lanaken bij de 6-jarigen. Ook maakte Kristian zijn debuut bij de senioren door deel te nemen aan het NK met Zoriana. In 2014 won Kristian met zowel Edinburgh als Cidane de KNHS/KWPN/GMB hengstencompetitie.

In 2016 is Kristian samen met Liza hun eigen bedrijf Houwen Tiebot Stables te begonnen. Zij zitten gevestigd op het bedrijf van Houwen Sporthorses.

Kristian heeft de Masterclass gevolgd in Deurne. In 2010 heeft hij deze opleiding met succes afgesloten. Kristian rijdt nu fulltime paarden van jong t/m 1.45m niveau en geeft les aan springruiters/amazones van elk niveau.